Initiatiefnemers

DROMEN LANGS HET VOETBALVELD

Twee jaar geleden zaten onze zoons van 8 bij elkaar in de Champions League van Excelsior.

Dat wij allebei fanatiek en gedreven zijn werd al snel zichtbaar langs het voetbalveld. Zoals in de echte SIRE reclame hebben we onze jongens uitbundig aangemoedigd. Dat SIRE moeder zijn langs het voetbalveld ook iets positiefs kan opleveren bewijst ons Het Kleine Helden Huis.

Naast het aanmoedigen bleken wij een andere gemeenschappelijke deler te hebben, namelijk het verschil willen maken. De één als kinderarts en de ander als gezinscoach. Al pratend zijn we erachter gekomen dat kinderen die te vroeg geboren zijn veel kans hebben op psychologische problemen later, wat nog weinig mensen zich realiseren. Voor de kinderarts gesneden koek en dagelijks werk en voor de gezinscoach volstrekt nieuwe informatie en dat terwijl de gezinscoach al jaren kinderen begeleidt met diverse psychische achtergronden. Op zich vreemd dat dit soort verbanden nooit eerder zijn aangetoond. Evenals het feit dat er alleen al in Rotterdam per jaar 1750 kinderen te vroeg geboren worden. Een onzekere periode voor het hele gezin volgt na geboorte in het ziekenhuis; een ziekenhuisopname kan wel 16 weken in beslag nemen met veel angst en vragen over wat de toekomst gaat brengen.  Soms sterft de helft van een tweeling maar moet je als ouder door. Alle informatie ten spijt, er blijft maar weinig hangen en als je naar huis gaat begint het echte leven pas en komen alle onzekerheden naar boven. Onzekerheden die vaak leiden tot burn-outs, zelfs 1 op de 3 vrouwen krijgt hier mee te maken. Schuldgevoel speelt een grote rol hierin.

Inmiddels hebben wij ons verplaatst van voetbalveld naar keukentafel waar we vele gesprekken hebben gevoerd. Waar ik als gezinscoach steeds weer de vraag heb gesteld en de ouders dan? Hoe worden die begeleid als ze thuis komen? Of alle jaren die nog volgen met alle ziekenhuisbezoekjes? En de broertjes en zusjes, hoe is het daarmee? Waarop jij telkens weer aangaf dat hier gewoon geen tijd en ruimte voor is. Er wordt knetterhard gewerkt om het gezin zo volledig mogelijk te ondersteunen maar dat het gewoonweg niet mogelijk is. We zijn onze kennis en ervaringen gaan delen en gaan brainstormen hoe het anders en uiteraard beter zou kunnen.

Het is nog een lange weg voor het gezin want na ontslag worden de kinderen zelfs tot 9 jaar teruggezien in het ziekenhuis, waar alle herinneringen weer boven komen. In de wachtkamer met snotterige en drukke kinderen waar je weet dat jouw kind gevoelig is voor infecties en prikkels.

Van voetbalveld naar keukentafel en van keukentafel naar realisatie van onze dromen: Het Kleine Helden Huis. Met onze ambities, gedrevenheid, kennis en ervaring zijn wij onze ideale wereld gaan schetsen. De wereld waar er rust, ruimte en de juiste begeleiding en zorg geboden wordt die zo hard nodig is voor deze gezinnen zodat zij weer mentaal en fysiek fit worden en ondanks deze heftige emotionele rollercoaster de weg vinden naar een evenwichtig gezinsleven en terugkeer in de maatschappij.

En zo is Het Kleine Helden Huis geboren.
Met als visie om alle prematuren met het gezin zo snel mogelijk weer fit te krijgen zowel fysiek als mentaal.
Met als missie meerdere Het Kleine Helden Huizen in Nederland.

 

Hiltje Heyman en Angelique Haringsma

 

Organogram Stichting Kleine Helden

RAAD VAN ADVIES
Marco van Diest – Director Hermed Medrott Medical Benelux
Michiel van Eijck – Jurist en Managing Director Green Point Maritime Services
Theo Philippa –  Accountant
Emily Gannon – algemeen lid en verantwoordelijk voor fondsenwerving

In memoriam: Tjarda den Dunnen, als Voorzitter patientenvereniging Vereniging Oudercouveuse Kinderen lid van de Raad van Advies, veel te vroeg van ons heengegaan, zal zij hier genoemd blijven om zo haar gedachtegoed te waarborgen.

 

BESTUUR
Angelique Haringsma Medisch Directeur – Verantwoordelijke Case Manager Medische Zorg
Hiltje Heyman Algemeen Directeur – Verantwoordelijke Case Manager Psychosociale zorg