De gevolgen van een moeilijke start
Een vroeggeboorte komt altijd onverwachts. Plotseling horen de ouders dat ze naar het ziekenhuis moeten omdat de bevalling begint. Het is het begin van een vaak emotioneel uitputtende periode waarin de pasgeboren baby in het ziekenhuis in een couveuse ligt.
Een onzekere kraamtijd
Een te vroeg geboren kind heeft een groter risico op infecties. Daarom zijn er strikte regels om infectiegevaar te verkleinen, wat kraamvisite lastiger maakt. Als het kind dan eindelijk naar huis mag, volgt een onzekere in plaats van een gezellige kraamtijd. Soms ook met een sonde of andere medicatie, en met veel bezoeken aan de huisartsenpost en specialisten. Maar er speelt nog veel meer bij een moeilijke start. Bovendien kunnen de gevolgen lang doorwerken. Ook bij ouders, broertjes en zusjes.
Wat is prematuriteit?
Bevalt een moeder vóór de 37e week van de zwangerschap, dan spreken we van een premature of vroeggeboorte. In Nederland gebeurt dit bij 1 op de 8 bevallingen. Als een zwangerschap minder dan 32 weken heeft geduurd, is een kind ernstig prematuur. Onder de 28 weken zwangerschap is een kind extreem prematuur. Een extreem vroege geboorte verkleint de overlevingskans. Van kinderen die in de 24e week worden geboren, overleeft maar 43 procent. Bij de 25e week is dat al 61 procent en na 28 weken overleeft 90 procent.
Wat zijn de gevolgen van een vroeggeboorte?
Een vroeggeboorte verhoogt het risico op complicaties in de ontwikkeling van de baby in de eerste maanden tot jaren. Denk aan:
- slik- en kauwproblemen
- refluxen
- veel huilen
- overgevoeligheid voor licht- en geluidprikkels
- vertraging in de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling
- onnatuurlijke hechting
- eet-, slaap- en gedragsproblemen
Op langere termijn kan prematuriteit leiden tot het ontstaan van hyperactiviteit of -mobiliteit, spasticiteit, een lager IQ, autisme, ADHD en problemen met spraak, slaap, zindelijkheid, gedrag, concentratie en prikkelverwerking.
Om zulke complicaties te monitoren en behandelen, krijgen te vroeg geboren kinderen verplichte nacontroles totdat ze 9 jaar oud zijn. Daarnaast zien ze vaak een of meerdere zorgspecialisten, zoals een kinderfysiotherapeut, diëtist, logopedist, kinderarts of neonatoloog.
Wat zijn de gevolgen voor het gezin?
De controles en behandelingen zorgen voor veel onrust, onzekerheid en stress in het gezin. Bij maar liefst een derde van de ouders van premature kinderen leidt die emotionele uitputtingsslag tot een (postnatale) depressie of burn-out, en veel moeders krijgen te maken met een posttraumatische stressstoornis. Vaak zijn ouders van te vroeg geboren kinderen ruim een jaar volledig uit het arbeidsproces.
Andere mogelijke gevolgen van prematuriteit voor het gezin:
- schuld-, angst- en faalgevoelens
- eenzaamheid: onbegrip vanuit de omgeving
- relationele en financiële problematiek
Vanwege deze grote effecten op het welzijn van de ouders, heeft een vroeggeboorte vaak ook gevolgen voor broertjes en zusjes.
Grote behoefte aan zorg en ondersteuning
Wie kijkt naar de gevolgen voor prematuur of dysmatuur geboren kinderen, hun ouders en broertjes en zusjes, ziet een enorme behoefte aan zorg en ondersteuning voor deze gezinnen. Zorg en ondersteuning die nu vaak ontbreekt. Met Stichting Kleine Helden willen we daar verandering in brengen. Ons doel: een wereld waarin prematuur of dysmatuur geboren kinderen en hun families zich met gepaste zorg en support kunnen ontwikkelen tot een harmonieus en functioneel gezin.
Word vrijwilliger
Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor Het Kleine Helden Huis. Als gastheer of -vrouw zorg je voor een persoonlijke ontvangst, een warme sfeer en een helpende hand. Of fungeer je als speelkameraadje van de kinderen, zodat de ouders even hun handen vrij hebben.
Iets voor jou? Kijk hier >
Word vriend of sponsor
Dankzij de financiële ondersteuning van onze vrienden en sponsors kunnen we blijven vernieuwen. Zodat we gezinnen met kinderen die een moeilijke start hadden nog beter kunnen ondersteunen. Draag jij Het Kleine Helden Huis en onze kleine helden ook een warm hart toe?
Kijk hier hoe je ons kunt helpen >