Onze visie

Wij streven naar een wereld waarin prematuur of dysmatuur geboren kinderen – maar ook andere kinderen met een moeilijke start – én hun families de zorg en support ontvangen die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen tot een harmonieus en functioneel gezin. 

Strategie en missie: zorgen zonder zorgen 

Als opleidings- en kenniscentrum leveren we de juiste zorg op de juiste plek. Dat doen we door in een huiskamersetting (para)medische en psychosociale zorg te combineren voor prematuur of dysmatuur geboren kinderen, en voor kinderen die op een andere manier een moeilijke start hadden. We zijn er van 0 tot en met 18 jaar voor deze kinderen én hun ouders, broertjes en zusjes. 

Neem een kijkje binnen!

Onze geschiedenis

Kinderarts en neonatoloog Angelique Haringsma en gezinscoach Hiltje Heyman ontmoetten elkaar op het voetbalveld. Dat gesprek zetten ze voort aan de keukentafel. En aan die keukentafel groeide het idee voor een gezellige huiskamer waar gezinnen met een prematuur of dysmatuur geboren kind heen kunnen voor hulp en ondersteuning: Het Kleine Helden Huis. Hieronder vertellen ze hun verhaal. 

Van voetbalveld…

Al tijdens ons eerste gesprek hadden we het erover dat kinderen die te vroeg geboren zijn later veel kans hebben op psychologische problemen. En dat maar weinig mensen dat weten. Ook voor Hiltje, die als gezinscoach al jaren kinderen begeleidde, was het volstrekt nieuwe informatie. Net als het feit dat alleen al in Rotterdam ieder jaar zo’n 2000 kinderen te vroeg geboren worden. 

Een vroeggeboorte is voor de ouders een ontzettend onzekere periode. Want de ziekenhuisopname kan wel 16 weken duren. Weken vol angst en vragen over wat de toekomst gaat brengen. Soms sterft de helft van een tweeling, maar moet je als ouder toch door. Ouders hebben vaak last van schuldgevoel en voelen zich onzeker. Gevoelens die niet weggaan wanneer het kind eindelijk naar huis mag: wel 1 op de 3 moeders van een te vroeg geboren kind krijgt een burn-out. 

…via keukentafel…

Het gesprek zette zich voort aan de keukentafel, waar Hiltje zich verbaasde over de begeleiding van de ouders en broertjes en zusjes na afloop van die ingrijpende periode. Of beter: het gebrek daaraan. Want hoewel iedereen zich knetterhard inspande om het gezin zo volledig mogelijk te ondersteunen, benadrukte Angelique, was daar gewoon niet genoeg tijd en ruimte voor. Konden wij zelf niet iets doen om deze gezinnen te helpen, vroegen we ons af. 

We besloten onze kennis en ervaring te bundelen en begonnen te brainstormen. Angelique wist dat te vroeg geboren kinderen wel tot hun negende jaar vervolgonderzoeken krijgen in het ziekenhuis. Met wachtkamers vol snotterige en drukke kinderen; infecties en prikkels waar een te vroeg geboren kind extra gevoelig voor is. En waar alle herinneringen weer boven komen. Dan kon anders, vonden we. 

…naar huiskamer 

We bedachten een gezellige plek waar rust en ruimte overheersen. Waar deze gezinnen de begeleiding en zorg ontvangen die ze zo hard nodig hebben. Zodat ze weer mentaal en fysiek fit worden. En na een heftige emotionele periode de weg vinden naar een evenwichtig gezinsleven en terug de maatschappij in. Van voetbalveld via keukentafel naar huiskamer: Het Kleine Helden Huis.