Onze visie
Wij streven naar een wereld waarin aan kinderen die prematuur, dysmatuur en/of met een andere moeilijke medische start geboren worden, zorg op maat geboden wordt waardoor zij en het hele gezin zo snel mogelijk zelfredzaam zijn en fit verder kunnen op fysiek en mentaal gebied.
Missie en strategie: zorg zonder zorgen
Wij, als opleidings- en kenniscentrum, leveren de juiste zorg op de juiste plek. Door gecombineerde (para)medische en psychosociale zorg te bieden aan kinderen t/m 18 jaar die prematuur, dysmatuur en/of met een andere medische moeilijke start geboren zijn, waarbij zij en het hele gezin altijd centraal staan, in een huiskamer setting.
Onze geschiedenis
Kinderarts en neonatoloog Angelique Haringsma en psycholoog en gezinscoach Hiltje Heyman ontmoetten elkaar op het voetbalveld. Dat gesprek zetten ze voort aan de keukentafel. En aan die keukentafel groeide het idee voor een gezellige huiskamer waar gezinnen met een prematuur of dysmatuur geboren kind heen kunnen voor hulp en ondersteuning: Het Kleine Helden Huis. Hieronder vertellen ze hun verhaal.
Van voetbalveld…
Al tijdens ons eerste gesprek hadden we het erover dat te vroeg geboren kinderen later veel kans hebben op psychologische problemen. En dat maar weinig mensen dat weten. Ook voor Hiltje, die als gezinscoach al jaren kinderen begeleidde, was het volstrekt nieuwe informatie. Net als het feit dat alleen al in Rotterdam ieder jaar zo’n 2.000 kinderen te vroeg geboren worden.
Een vroeggeboorte is voor de ouders een ontzettend onzekere periode. Want de ziekenhuisopname kan wel 16 weken duren. Weken vol angst en vragen over wat de toekomst gaat brengen. Soms sterft de helft van een tweeling, maar moet je als ouder toch door. Ouders hebben vaak last van schuldgevoel en onzekerheid. Gevoelens die niet weggaan wanneer het kind eindelijk naar huis mag: wel 1 op de 3 moeders van een te vroeg geboren kind krijgt een burn-out.
…via keukentafel…
Het gesprek zette zich voort aan de keukentafel, waar Hiltje zich verbaasde over de begeleiding van de ouders en broertjes en zusjes na afloop van die ingrijpende periode. Of beter: het gebrek daaraan. Want hoewel iedereen zich knetterhard inspande om het gezin zo volledig mogelijk te ondersteunen, benadrukte Angelique, was daar gewoon niet genoeg tijd en ruimte voor. Konden wij zelf niet iets doen om deze gezinnen te helpen, vroegen we ons af.
We besloten onze kennis en ervaring te bundelen en begonnen te brainstormen. Angelique wist dat te vroeg geboren kinderen wel tot hun negende jaar vervolgonderzoeken krijgen in het ziekenhuis. Met wachtkamers vol snotterige en drukke kinderen; infecties en prikkels waar een te vroeg geboren kind extra gevoelig voor is. En waar alle herinneringen weer boven komen. Dat kon anders, vonden we.
…naar huiskamer
We bedachten een gezellige plek waar rust en ruimte overheersen. Waar deze gezinnen de begeleiding en zorg ontvangen die ze zo hard nodig hebben. Zodat ze weer mentaal en fysiek fit worden. En na een heftige emotionele periode de weg vinden naar een evenwichtig gezinsleven en terug de maatschappij in. Van voetbalveld via keukentafel naar huiskamer: Het Kleine Helden Huis.